australia post opening hours mobiliteitsbudget ook voor fietsers — Werk dichter bij huis

mobiliteitsbudget ook voor fietsersMobiliteitsbudget is ook interessant voor fietsers
Een op de vier werknemers fietst naar het werk. De Fietsersbond wil dat die mensen gebruik kunnen maken van de beste voorzieningen. Daarom pleit ze onder meer voor meer fietssnelwegen rond grote steden. Maar ook het mobiliteitsbudget ziet ze zitten. "Het biedt werkgevers de mogelijkheid om fietsen te stimuleren en voor werknemers kan het geld opleveren," zegt directeur Hugo van der Steenhoven.

Wanneer het mobiliteitsbudget ingevoerd wordt, kunnen werkgevers namelijk zelf bepalen hoe ze dat willen inrichten, legt Van der Steenhoven uit. "Wanneer een werkgever een standaard bedrag geeft, houdt een werknemer geld over als hij de auto laat staan en met de fiets komt. Dat is al een enorme stimulans. Belangrijker is echter nog de flexibiliteit. Het is nu voor een werkgever lastig in te richten als een werknemer twee dagen met de auto gaat, twee dagen met het OV en een dag op de fiets komt. Terwijl een werknemer nu eenmaal het vervoersmiddel gebruikt, dat het beste past bij hoe zijn dag eruit ziet."

Onwetendheid
Ook nu hebben werkgevers al veel mogelijkheden om fietsen te stimuleren, maar die zijn niet zo bekend. "Een automobilist kan 19 cent per kilometer vergoed krijgen, maar dat kan een fietser ook. Veel werkgevers weten dat niet, waardoor er geen gebruik van wordt gemaakt. En zeker met de komst van de e-fiets, waardoor fietsen over langere afstanden ook interessant wordt, kan dat lucratief zijn. Zo moedig je als werkgever het fietsen aan."

Slim werken
Maar het is niet alleen 'slim reizen', dat de Fietsersbond propageert. Ook 'slim werken' kan interessant zijn. "Je ziet nu veel ketenmobiliteit. Omdat mensen eerst de kinderen naar school brengen en vervolgens naar hun werk gaan, staan ze in de file voor de school. Zouden ze thuis werken, biedt dat mogelijkheden om toch op de fiets te gaan. Daardoor staan ze niet in de file en bovendien leren kinderen nog fietsen ook. Zo lossen we meerdere problemen ineens op."

Overgenomen van Slim Werken Slim Reizen (SWSR) februari 2012   

 

 

 


 

werken dichtbij  vacatures   HNW

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends