nab opening times Werk met de meeste vakantiedagen... — Werk dichter bij huis

Werk met de meeste vakantiedagen...Waar krijg je de meeste vakantiedagen?

door Martin Gijzemijter, 26-06-2013

Dat je in het onderwijs veel vrije dagen geniet, dat is bekend.
Welke beroepen /branches staan nog meer garant voor veel vakantieplezier?

Als je zegt dat je een baan zoekt met lekker veel vakantiedagen, dan krijg je steevast hetzelfde antwoord: ‘Dan moet je het onderwijs in’. Dat men in het onderwijs aanzienlijk meer vrije dagen heeft dan gemiddeld is dan ook algemeen bekend.

Maar het is zeker niet de enige beroepsgroep die goed scoort als het gaat om vakantiedagen. Welke andere beroepen / branches hebben vakantie hoog in het vaandel staan en wat voor beroep moet je juist niet kiezen?

Nederland niet gunstig qua vakantiedagen
Laten we voorop stellen dat Nederland nu niet bepaald het handigste land is om in te werken als het om vakantiedagen gaat. Dan hebben we het niet zozeer over onze natte zomers en kleffe winters, maar vooral over het magere aantal vakantiedagen dat we hier krijgen in vergelijking met andere landen.

Wie in Nederland full-time werkt, heeft recht op 20 vakantiedagen per jaar. Gelukkig wijken de meeste werkgevers van dit minimum af, waardoor het gemiddelde in Nederland ligt op 25,6 vakantiedagen per jaar. Dat klinkt best aardig, maar ligt behoorlijk onder de 28 dagen die men in Italië krijgt of zelfs de 30 dagen die men in Duitsland en Denemarken krijgt.

Gelukkig zijn er naast vakantiedagen natuurlijk ook nog de verplichte vrije dagen, zoals de feestdagen, maar ook wat dit betreft komen we er in Nederland bekaaid af: gemiddeld hebben we in Nederland 30 vrije dagen per jaar (ADV-dagen niet meegerekend). Wat dat betreft kun je beter ergens in Duitsland of Denemarken gaan werken, want telt men daar de vakantiedagen en verplichte vrije dagen bij elkaar op, dan komt daar een gemiddelde van maar liefst 40 vrije dagen per jaar uit

In het #onderwijs krijg je 60 #vakantiedagen, in de #horeca moet je het met 21 doen

Branches met veel vakantiedagen
Het is natuurlijk eventjes leuk, kijken naar het groene(re) gras van onze buitenlandse buren, maar we wonen nu eenmaal in Nederland en emigreren omwille van vakantiedagen is wellicht wat gortig. Maar hoe zit het dan binnen de grenzen van ons eigen land op het gebied van vakantiedagen?

Het onderwijs spant zoals verwacht de kroon, met gemiddeld maar liefst 60 vakantiedagen (in dit overzicht hebben we het puur over vakantiedagen, omdat ADV-dagen eerder bedrijfsgerelateerd zijn dan branchegerelateerd). In de bouw is het ook goed toeven qua vakantie, met maar liefst 43 dagen per jaar. Daarnaast doen ambtenaren het prima, met een gemiddelde van 33 vakantiedagen per jaar.

De branche waar je vooral niet in moet gaan werken als vakantiedagen je lief zijn, is de horeca. Daar ligt het gemiddelde wel heel dicht bij het landelijke minimum, namelijk 21 vakantiedagen per jaar

Overgenomen van www.intermediar.nl 

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends