australia post hours Slimmer werk zoeken — Werk dichter bij huis

Slimmer werk zoekenJe hebt vast wel gehoord van de Engelse term: Work smarter, not harder.
Deze term gaat ook op voor het vinden van jouw welbegeerde baan. Uiteraard kost het vinden van een baan tijd en energie. Als dit een gegeven is, dan kun je het beter slim aanpakken. Dus als je werkzoekende bent en je wilt slimmer zijn dan je concurrentie, hoe pak je dan een banenjacht aan?
 
1. Meer dan alleen maar vacatures op carrièresites
 Als je aan vacaturesites denkt, denk je aan banen. Deze carrièresites bieden echter meer zoals informatie over uiteenlopende bedrijven. Het zou zomaar kunnen dat er bedrijven vermeld worden, waarvan je nooit had gehoord. Daarnaast kun je via verschillende soortgelijke vacatures erachter komen welke competenties je nodig hebt. Deze kun je op jouw beurt verwerken in je CV, in je brief en op sollicitatiegesprek.
 
2. De kracht van je netwerk….
 Slimmere werkzoekenden laten hun netwerk van vrienden, familieleden en sportmaatjes weten dat zij op zoek zijn naar een baan. Bovendien werkt de slimmere werkzoekende aan zijn sociale network op Facebook of LinkedIn. Je kunt dan zelfs de link met je openbare pagina op LinkedIn, die je CV bevat, als handtekening gebruiken onder je email. Zo blijven zelfs je beste vrienden op de hoogte van je kunnen en weten zij beter wat je in huis hebt. Werken dichtbij je woonplaats is ook een slimme oplossing om meer tijd over te houden voor privé aangelegenheden
 
3. Geef voldoende aandacht aan je sollicitaties…
 Hoe je het wendt of keert, je CV is je visitekaartje en is het eerste wat mensen van je meekrijgen. Dit geldt ook voor je brief. Bekijk je brief en CV vanuit de ogen van de werkgever en vraag je af of je met deze kandidaat in zee zou willen gaan. In principe schrijf je over jezelf een verkoopadvertentie: Beste werkgever, u kunt en mag deze persoon niet laten lopen… Neem de tijd om jezelf op papier goed te verkopen.
 
4. Wat is je meerwaarde voor de werkgever…
 Een slimme werkzoekende legt zijn meerwaarde voor het bedrijf uit in de brief, het CV en in het gesprek. Op basis van het CV beslist een werkgever in luttele seconden de kandidaat verder te exploreren of niet. Als dan je meerwaarde luid en duidelijk bovenaan je CV staat, maak je meer kans.
 
5. Weet met wie je in gesprek gaat…
 Deze tip heb je al zo vaak gelezen, dat je zult denken ‘nou weet ik het wel’. Maar doe je het ook? Al betreft het maar een netwerkgesprek, wees voorbereid. Schrijf interessante punten op, waar je meer over wilt weten. Refereer eraan in je brief of in het gesprek. Maak indruk en kom over als een echte professional.
 
6. Zij weten ook wie zij spreken…
 Bijna alles is tweerichtingsverkeer. Als jij bedrijven kunt onderzoeken op internet, wees er dan ook maar heel zeker van dat deze bedrijven jou zullen onderzoeken. Dit houdt in dat je voorzichtig moet zijn met de dingen die je op het net verspreidt. Vermijd wilde foto’s van buitensporig gedrag. Hou je privé, privé en als het op het net te vinden is, dan is het van iedereen.  Ga zorgvuldig om met sociale netwerken als Facebook, LinkedIn en Twitter. Zorg ervoor dat je hier op te vinden bent met interessante meldingen. Werkgevers zien dit als een toevoeging op je CV. Google jezelf eens om te zien wat het resultaat is.
 
7. Kleding maakt de man…
Oftewel ‘Dress for Succes’, een slagzin die echt waar is. Als mensen je niet kennen, kunnen ze in eerste instantie alleen afgaan op dat wat ze zien. Als de kandidaat een vrouw in mantelpak is (lees ook man in pak) of een hippieachtig gekleed persoon, raad dan eens wie de baan krijgt?
Kleding is niet op zichzelf staand, want gaat hand in hand met een sterke kandidaat met de juiste bagage. Maar als er twee even ‘zware’ kandidaten zijn en eentje presenteert zich beter in uiterlijk of spraak of manieren, dan is de keuze snel gemaakt. Door jezelf te kleden naar je potentie, straal je meerwaarde uit.
 
8. Wees enthousiast en positief…
 Slimmere werkzoekenden laten zien dat zij de werkgever begrijpen en zijn enthousiast over het vooruitzicht er te mogen werken. Enthousiasme, energie en een positieve instelling zijn aanstekelijk en aantrekkelijk. Maak je zo aantrekkelijk mogelijk voor een werkgever. Laat weten dat je met meerdere sollicitaties bezig bent, maar dat je voorkeur uitgaat naar dit bedrijf.
 
9. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn even niet van belang…
 Hoe graag je ook wilt weten hoeveel je zou kunnen verdienen of thuiswerken mogelijk is, zorg er eerst voor dat het bedrijf je kiest. Als dan de arbeidsvoorwaarden niet zijn zoals je wilt kun je gaan onderhandelen en wellicht dan besluiten de baan wel of niet aan te nemen. Alles op z’n tijd.
 
10. ‘Bedankt’ mailtje
 Ga er nog steeds vanuit dat de werkgever je ziet zitten en laat duidelijk merken aan de ander waarom je graag bij dit bedrijf werkzaam zou willen zijn. Vraag de interviewer om een visitekaartje. Zo kun je bij thuiskomst de interviewer een mailtje sturen om te bedanken voor het prettige gesprek. Geef nog even aan hoe je het bedrijf kun sterken en dat het gesprek je nog meer heeft doen beseffen dat dit de baan voor je is.

Bron; Career builder.nl

Downloads bij dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends