nab opening hours brisbane Goede sollicitatiebrief: Wat moet je weten? — Werk dichter bij huis

Goede sollicitatiebrief: Wat moet je weten?Alles wat je moet weten over de sollicitatiebrief

Natuurlijk moet je zorgvuldig zijn in je taalgebruik en vertellen wat je kunt. Maar écht goede brieven zitten ook nog eens slim in elkaar.

De sollicitatiebrief kan het begin betekenen van een compleet nieuwe carrière. Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het dan ook van belang om dit in het achterhoofd te houden. De meeste sollicitatiebrieven zijn kort en bondig en geven beknopt de informatie van de sollicitant weer.

Een goede sollicitatiebrief zorgt ervoor dat jij op gesprek mag komen en jezelf kunt presenteren bij je potentiële werkgever. Wij geven je de handvatten voor het schrijven van een correcte sollicitatiebrief. Tevens gaan wij in op het schrijven van een motivatiebrief. Tot slot krijg je enkele concrete voorbeelden van functiegerichte sollicitatiebrieven.

Sollicitatiebrieven per vakgebied   (verzorgd door Intermediair.nl)
•Voorbeeld sollicitatiebrief zorg
•Voorbeeld sollicitatiebrief manager
•Voorbeeld open sollicitatiebrief
•Bekijk meer voorbeelden sollicitatiebrieven

Sollicitatiebrief als verkooppakket
Samen met je cv is het slechts een deel van het verkooppakket van wat jij te bieden hebt voor het bedrijf. Hetzelfde geldt uiteindelijk voor een goede motivatiebrief. In dat pakket is de sollicitatiebrief een op de klant toegesneden verkoopfolder die de klant moet verleiden om de specificaties ook te lezen, namelijk je cv. Maar het echte verkopen doe je pas als je oog in oog staat met diegene die beslist of je de baan krijgt. De lezer krijgt een voorproefje die ze moet verleiden om de kaart (je cv) erbij te pakken en om te bestellen (het gesprek).

Alles wat je moet weten over de sollicitatiebrief
Het is dus een eerste stap richting je nieuwe baan, en een erg belangrijke. Recruiters en leidinggevenden die je brief onder ogen krijgen, hebben weinig tijd en haken af bij de eerste de beste gelegenheid. Of het nou gaat om een set vaardigheden waar ze niets mee kunnen of een knoepert van een dt-fout.

De kenmerken van een goede sollicitatiebrief
Hoe grijp je dat moeilijke, kritische publiek? Martin Yate is al jaren succesvol met zijn Knock ‘m Dead-serie, boeken waarin hij niet alleen voorbeelden geeft van effectieve brieven, maar ook advies geeft over personal branding en alles dat daarbij komt kijken. Volgens hem zijn brieven het meest effectief als de sollicitatiebrief of motivatiebrief aan zeven criteria voldoet:

1. De aanhef is gericht op een specifieke persoon.
Dus niet het generieke ‘Geachte heer/mevrouw’. Helemaal not done is natuurlijk als je geachte heer schrijft en de lezer blijkt een mevrouw te zijn. Zorg er dus voor dat je weet aan wie je de brief moet richten, en dat je diens naam uit respect goed spelt.

Als je afgaat op een vacature is dat natuurlijk een eitje. Bij een open sollicitatie kun je je bijvoorbeeld richten op de personeelsmanager, maar die is er niet altijd. Een goede vuistregel is volgens Yate om je in een dergelijk geval te richten op iemand die één tot drie managementniveau’s boven de functie te zitten waar je op aast.

2. De brief noemt iets dat jij gemeen hebt met de ontvanger, de functie of het bedrijf.
Je geeft vrijwel direct aan dat je hebt ontdekt dat jij perfect aansluit op het bedrijf, de functie en de werkgever. Waarom? Het gaat om de directe klik met de lezer. Die moet zich herkennen in wat je schrijft. Anders wordt de sollicitatiebrief zonder pardon aan de kant gezet.

3. Je geeft de aanleiding waarom je schrijft.
Wederom gaat het erom dat je iets gemeen hebt met de lezer. De brief is verder waar mogelijk toegesneden op deze lezer, functie of organisatie.

4. Je geeft de informatie die relevant is voor de betreffende functie.
 Twee of drie korte stellingen accentueren jouw vaardigheden. Hier kun je ook relevante aspecten van je werk noemen die niet duidelijk naar voren komen in je cv.

5. Uit de brief komt je betrokkenheid naar voren met het werk dat je doet.
Je bent geïnteresseerd in je werk en trots op wat je doet.

Handvatten voor het schrijven van een correcte sollicitatiebrief
6. De toon van de brief is een geslaagde balans tussen professionaliteit en vriendelijkheid.

7. Je vraagt nadrukkelijk en duidelijk om een vervolgtraject in de sollicitatie.
Zonder verontschuldiging en zonder arrogant over te komen moet je duidelijk aangeven serieus in gesprek te willen gaan. Dat laatste kan een call to action voor de lezer zijn, dus een goed geschreven verzoek dat ze contact met je opnemen.

Pro-actief
Maar je kunt ook pro-actief zijn en zelf voorstellen om op een bepaald tijdstip te bellen. Volgens Yate kan dat geen kwaad en vinden sommige recruiters dat zelfs prachtig. Je toont ook dat je het heel serieus neemt en dat je je tijd kunt indelen. De angst dat iemand eigenlijk dwingt om op jouw telefoontje te wachten is volgens Yate ongegrond: nog nooit heeft hij in zijn dertigjarige carrière iemand meegemaakt die dat vervelend vindt.

 

 

door Redactie intermediair.nl   juni2013

 

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends