australia post cammeray Klopt jouw salaris met wat anderen verdienen? — Werk dichter bij huis

Klopt jouw salaris met wat anderen verdienen?VERDIEN JIJ WEL GENOEG?

Geld verdienen, salaris krijgen!
Dat is een van de belangrijkste redenen voor mensen om te werken. Veel mensen ontkennen het. Ze spreken over ambitie, de mensen met wie ze werken, de organisatie, carriere maken, aanzien vergaren enz. Maar het loon dat ze aan het einde van de maand krijgen is minstens even belangrijk.

Salarisschalen bij de Nationale Beroepengids
De Nationale Beroepengids doet onderzoek naar wat mensen in hun beroep verdienen. Wat ontvangen ze aan loon, en wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden? Informatie wordt verkregen door onderzoek te doen op internet en output uit enquêtes te genereren. Bij het eerste verkrijgen we vooral 'vaststaande', 'CAO' salarissen of gemiddelde salarissen.

Binnen de beroepsprofielen wordt daarom ook gewerkt met een startsalaris en eindsalaris. Het startsalaris refereert aan het salaris voor een starter, iemand die voor het eerst de functie uitoefent. Eindsalaris refereert aan het salaris dat men in principe, volgens de CAO richtlijnen, maximaal kan verdienen binnen een beroep.

Loonvariabelen
Loonvariabelen (of salarisvariabelen) zijn 'onzichtbare' factoren die salarissen van mensen beïnvloeden. Hiermee wordt bedoeld dat, ook al zijn er CAO afspraken (die salarissen gelijk proberen te trekken), er toch bepaalde krachten zijn die verschillen in salarissen binnen hetzelfde beroep bewerkstelligen. De volgende loonvariabelen zijn in onze maatschappij aanwezig.
- Sekse: soms kan het een verschil maken of je een man of vrouw bent of dat de organisatie waar je werkzaam bent vooral uit mannen of vrouwen bestaat.
- Regio: uit onderzoek is gebleken dat in de Randstad over het algemeen meer wordt betaald dan in het zuiden en oosten van het land.
- Sector: het maakt soms behoorlijk wat uit of je als manager werkzaam bent in de Finance Sector of in de FMCG Sector of bijv. in het Onderwijs. In sommige sectoren liggen de salarissen hoger dan in andere.

VERDIEN JIJ WEL GENOEG?
bekijk het Salarissen Overzicht   

bron: de Nationale beroepengids

Downloads bij dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends