post kalgoorlie Hoe beslist een recruiter wie de baan krijgt — Werk dichter bij huis

Hoe beslist een recruiter wie de baan krijgtHoe beslist een recruiter wie de baan krijgt

Je kunt je sollicitatiegesprekken verbeteren door te weten hoe recruiters keuzes maken. Er zijn veel do's en don'ts rondom solliciteren, maar als je weet waarop recruiters beslissingen baseren, kom je ook al een heel eind, schrijft Lou Adler op Business Insider.

De aanwezigheid en de kwaliteit van vaardigheden en ervaring
Als je genoeg vaardigheden en ervaring hebt dan zal de recruiter kijken naar hoe goed je als potentiële nieuwe collega die vaardigheden kan inzetten in de 'nieuwe' baan. Als je de juiste bagage niet hebt, kun je het gesprek zo sturen dat je altijd bereid bent om bij te leren en snel dingen oppikt. Vraag bijvoorbeeld welke vaardigheden specifiek belangrijk zijn voor de baan en waarom.

De eerste indruk
Er is geen enkel bewijs dat een eerste indruk iets zegt over hoe je je (nieuwe) baan zult uitoefenen. Er is wel veel bewijs dat een eerste indruk veel invloed heeft op de beslissing van de recruiter. Voor zenuwachtige sollicitanten kan het helpen zijn om vooraf alvast eens te bellen en zo contact te maken met de recruiter. Zo maak je je eerste indruk al aan de telefoon en kan je met een voorsprong aan het gesprek beginnen.

Hoe kiest een recruiter uit de vele sollicitanten?
'Stel vragen die van inzicht getuigen

De kwaliteit van je antwoorden
Algemene opmerkingen als "ik ben oplossingsgericht" doen het niet zo goed. Geef specifieke voorbeelden van zaken die je hebt bereikt die jouw vaardigheden aantonen. Details helpen daarbij om indruk te maken: feiten, data, hoeveelheden, tijdstippen. Een prettig antwoord in een sollicitatiegesprek is één a twee minuten lang. Uit een te kort antwoord kan je gesprekspartner te weinig afleiden, bij een te lang antwoord kom je over als opschepper of wordt het juist saai. 

De kwaliteit van jouw vragen
Vragen zijn een heel krachtig middel voor de werkzoekende. Recruiters raken onder de indruk van vragen die inzicht, nieuwsgierigheid en betrokkenheid aantonen. Jouw beste vragen scheppen helderheid over de baan en hoe die relateert aan de business van het hele bedrijf. Vragen over de voordelen van de baan (salaris, bonussen, werktijden, etc) moet je pas stellen als de ander al duidelijk heeft gemaakt dat je doorgaat naar de volgende ronde in het sollicitatieproces.

Jouw sollicitatie-persoonlijkheid
Recruiters trekken veel conclusies over je werkhouding, intelligentie, ethiek, leiderschap en potentieel uit een sollicitatiegesprek. Ze kijken hoe assertief, vriendelijk en uitgesproken je bent tijdens het gesprek. Sommige heel capabele mensen die die assertiviteit of vriendelijkheid niet bezitten, worden verkeerd ingeschat.
De beste manier om een eerlijke beoordeling te krijgen is om tegenvragen te stellen aan de recruiter die de focus weer op vaardigheden leggen in plaats van op jouw karakter. Vraag bijvoorbeeld zaken over de baan zelf, de uitdagingen die erbij horen, de middelen die beschikbaar zijn en hoe de vacature is ontstaan. Vraag ook hoe deze functie gerelateerd is aan de rest van de organisatie en de doelen die het bedrijf wil bereiken.

Alleen al het stellen van dergelijke vragen doet jou assertief overkomen op de ander. Je kunt op die manier makkelijk voorbeelden aandragen van jouw ervaringen en vaardigheden die hier van pas kunnen komen. Zonodig vertel je ook hoe je die ervaringen en kennis hebt opgedaan, dat geeft de recruiter een beeld van hoe jij leert.

Kortom: het maken van een keuze uit de vele sollicitanten is voor recruiters niet een kwestie van een lijstje afgaan en kwaliteiten aanvinken. Persoonlijkheid en presentatie spelen een grote rol. Als je als sollicitant de focus weer op vaardigheden en je eigen successen kan leggen, kan dat helpen om de baan te krijgen die jij verdient.

 

Bron: Business Insider   overgenomen van  intermediar.nl

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends