nab bank working hours Heeft een open sollicitatie nog wel zin? — Werk dichter bij huis

Heeft een open sollicitatie nog wel zin?


Heeft een open sollicitatie nog zin?

Open brief, overgenomen van  Intermediar.nl
Door Els Ackerman, 07-06-2013

Marjanke verstuurt veel open sollicitaties, maar krijgt de ene afwijzing na de andere.
Els Ackerman geeft advies. 

Vraag
Beste Els,

Ik wil eigenlijk weten of open sollicitaties anno 2013 nog wel enig nut hebben. Ik heb de indruk dat bedrijven e-mails en brieven gewoon niet lezen, hooguit het cv. Uiterst pijnlijk, want ik besteed soms uren aan één brief en mijn brieven zijn echt goed onderbouwd en zeker niet standaard.

Ik ben een tijd ziek geweest en nu weer volop aan het solliciteren, minimaal vijf sollicitaties per week. Omdat er weinig vacatures zijn, besloot ik om open sollicitaties te versturen. Dit doe ik dan via een persoonlijke e-mail. Daar stop ik veel tijd in, maar de reacties zijn betreurenswaardig. Wat ik merk, is dat ik vrijwel direct een afwijzing ontvang, en dat ze niet mijn gegevens willen bewaren. Ik kreeg zelfs binnen 15 minuten na verzending een afwijzingsmail van een stagiaire, die kennelijk dit soort beslissingen mag nemen.

Dat voelt als een belediging. Ik ben 39 jaar en als een stagiaire van begin 20 dit soort keuzes mag maken, dan vind ik dit toch echt te gek voor woorden. Ik voel mij dan ook totaal niet serieus genomen, als een soort wegwerpartikel. Waarom nog open sollicitaties als brieven en e-mails niet meer worden gelezen en als mijn gegevens direct worden verwijderd?
groet, Marjanke

Antwoord
Beste Marjanke,

Eerlijk gezegd geloof ik al jaren niet in open sollicitaties. Ik heb ergens gewerkt waar op de P&O afdeling een grote prikker stond met een lading papier erop geprikt. 'Wat is dat?' vroeg ik. 'Dat zijn de open sollicitaties, die krijgen eens per maand een standaardantwoord.' Ja, dit speelt vóór de tijd van de sociale media, maar de mentaliteit is waarschijnlijk hetzelfde.

Stop je energie dus niet in het versturen van prachtig geformuleerde en goed onderbouwde brieven of e-mails, want ze gaan nu op de figuurlijke prikker bij de meeste bedrijven. In plaats daarvan zorg je dat je profiel op LinkedIn up to date is, je abonneert je via Twitter op allerlei alerts voor banen en functies die je interesseren en je legt persoonlijke contacten via je eigen netwerk.

Ja, ik kan me indenken dat je je beledigd voelt door een afwijzing die je krijgt via een stagiaire. Je trekt het je persoonlijk aan, maar probeer alsjeblieft om er ook op een andere manier naar te kijken. Die stagiaire is blij met haar stageplaats, en ze heeft de opdracht gekregen om alle open sollicitaties af te wijzen. Pas als ze na het beëindigen van haar opleiding zelf gaat solliciteren, zal ze merken hoe dat voelt.

CONCLUSIE
Stuur je een sollicitatiebrief voor een bestaande vacature, houd het dan kort en krachtig. Geen uren aan een brief besteden, want die brief lezen ze pas als je cv interessant genoeg is.

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends