post kalgoorlie Ontbozen bij ontslag en tegenslag: een handleiding — Werk dichter bij huis

Ontbozen bij ontslag en tegenslag: een handleidingOntbozen: een handleiding

 

In het Grote Verhaal van Ontwikkeling horen ziekten, ontslag, verdriet en geldproblemen er allemaal bij.

Op een congres voor maatschappelijk werkers zag ik trendwatcher Adjied Bakas een flitsende presentatie geven, bijna cabaretesk, doorspekt met filmpjes en harde muziek. Wat hij zei klonk mij zinnig in de oren. “Shift Happens!” is zijn motto, een woordspeling op het bekende Shit happens. Verandering komt er aan, is al bezig, zei hij. Wen er maar aan, accepteer het en stel je erop in.

Hij zag vooral enorme verschuiving op ons afkomen in de gebieden werk, zorg en spiritualiteit.

 

ZZP’er heeft toekomst

Wat werk betreft, is de zzp’ er de grote held van de nabije toekomst. Hun aantal zal volgens Bakas verdubbelen in de komende vijf jaar tot drie miljoen. Het idee dat je werkgever voor je zorgt tot en met je pensioen is he-le-maal uit de tijd. We zullen alles zelf moeten doen, zelf moeten verzinnen, zelf moeten regelen. Aangezien ik al zo´n jaar of dertig zzp´er ben , vond ik dat leuk om te horen. Een andere shift gaat volgens Bakas optreden in de spiritualiteit. Mensen worden onzeker door al die veranderingen en hebben een spiritueel kader nodig. Dus volgens hem zitten binnenkort de kerken weer vol, niet met een domineer ervoor, maar met een spiritueel gids. Mensen zijn bang en boos, zei Bakas en ze moeten Ont-bozen.

 

Mooi woord, ontbozen!

Hij vertelde over een man van zestig die zei: ”Mijn moeder zei “ga maar bij de Posterijen werken, daar zit je goed”. Dus was hij postbode geworden maar hij was ontslagen. Dat soort mensen moet van hun boosheid afgeholpen worden. En van hun Angst. Bakas zei het niet, maar ik denk dat we toe zijn aan een niet Groot Verhaal. En… dat nieuwe Grote verhaal is al, weet ik, omdat  ik ook al wat jaartjes rondloop in kringen va new age en nieuwe spiritualiteit. Het zingt al rond. Zelfs in kwaliteitskranten kom je het soms tegen, uit de mond van een geïnterviewde.

Ontwikkeling en groei
En allerlei wetenschappers bouwen eraan mee, her en der. Het is het verhaal over ontwikkeling, over spirituele en morele groei van de mens. Dit hoort er bij: dat alles wat je meemaakt kan helpen bij die ontwikkeling. Ook ziekten, ontslag, verdriet en geldproblemen. Dat je ontwikkeling niet stopt bij je dood, maar doorgaat in volgende levens, of dat nu levens zijn met jouw unieke ziel erin, of andere levens die toch  op de een of andere manier oppakken wat jij hebt laten liggen.

Dat we zo allemaal meehelpen om de mensheid tot wasdom en bloei te brengen. Dat het dus wel lastig is om ontslagen te worden, of minder te verdienen, of te constateren dat niets hetzelfde blijft en het gevoel te hebben dat je op drijfzand staat, maar dat dit allemaal overgangsverschijnselen zijn naar een hoger stadium van bewustzijn en morele helderheid. Want die groei gaat natuurlijk niet gladjes, die verloopt schokkerig, zoals alles in de natuur. En iedereen hoort erbij, iedereen groeit mee. Als je dat tot je door laat dringen, dan ontboos je vanzelf.

 

Door Lisette Thooft, auteur van De onverzadigbare vrouw, Alchemie van de liefde en Spiritueel door de overgang . Gepubliceerd in Ode, 29 september

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends