ikea opeing times and close Afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding — Werk dichter bij huis

Afschaffing onbelaste reiskostenvergoedingMaatregelen rond onbelaste kilometervergoedingen en privégebruik leaseauto's
In het akkoord dat donderdag 26 april 2012 in de Tweede kamer is bereikt tussen VVD,CDA, D66, CU en Groen Links zijn enkele maatregelen opgenomen die belangrijk zijn voor het woon- werkverkeer en het zakelijk verkeer.

Update 1 oktober 2012

De forenzentaks is van de baan. Dat meldden Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zojuist in een persconferentie, waarin zij hun vandaag overeengekomen deelakkoord toelichtten. Het schrappen van de forenzentaks slaat een gat in de begroting van 1,3 miljard euro. Alternatieve financiële dekking wordt gevonden in het afschaffen van het vitaliteitssparen. 


28 mei: uit de Volkskrant

Reiskostenvergoedingen passe?
De forens gaat de crisis meer voelen. 
Mensen met een reiskostenvergoeding leveren 1,5 procent in, boven op het gemiddelde koopkrachtverlies van 0,75 procent voor alle Nederlanders. Studenten hebben juist een meevaller. De basisbeurs voor masterstudenten blijft bestaan. Dat blijkt uit het definitieve Lente-koord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, zo meldt De Volkskrant 25 mei. Het belasten van de vergoeding die forensen van hun werkgever krijgen, levert de schatkist volgens het akkoord ruim 1,3 miljard euro op.
Dichter bij huis gaan werken 
Spits benadrukt dat reizigers in het openbaar vervoer die hun abonnement rechtstreeks krijgen van hun baas, ook moeten bloeden. Het akkoord zou volgens Haagse bronnen geen onderscheid maken tussen geld dat werknemers krijgen via hun loonstrookje, of een reisvergoeding in natura. Coalitiepartner GroenLinks bestempelt forenzen als de 'happy few' en vindt het pendelen een overbodige en milieubelastende luxe. Volgens Kamerlid Ineke van Gent moeten forenzen dan ook dichter bij hun werk gaan wonen of thuiswerken.
Reiskostenvergoedingen passe?
De forens gaat de crisis meer voelen. Mensen met een reiskostenvergoeding leveren 1,5 procent in, boven op het gemiddelde koopkrachtverlies van 0,75 procent voor alle Nederlanders. Studenten hebben juist een meevaller. De basisbeurs voor masterstudenten blijft bestaan. Dat blijkt uit het definitieve Lente-koord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, zo meldt De Volkskrant 25 mei. Het belasten van de vergoeding die forensen van hun werkgever krijgen, levert de schatkist volgens het akkoord ruim 1,3 miljard euro op.
Dichter bij huis gaan werken Spits benadrukt dat reizigers in het openbaar vervoer die hun abonnement rechtstreeks krijgen van hun baas, ook moeten bloeden. Het akkoord zou volgens Haagse bronnen geen onderscheid maken tussen geld dat werknemers krijgen via hun loonstrookje, of een reisvergoeding in natura. Coalitiepartner GroenLinks bestempelt forenzen als de 'happy few' en vindt het pendelen een overbodige en milieubelastende luxe. Volgens Kamerlid Ineke van Gent moeten forenzen dan ook dichter bij hun werk gaan wonen of thuiswerken. 


Update 20 mei:
Afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding.
De onbelaste reiskostenvergoeding (19 cent per kilometer of de werkelijke kosten bij openbaar vervoer) wordt volledig afgeschaft. Hierbij vervalt voor de leaseauto de huidige vrijstelling van de bijtelling voor auto's die voor minder dan 500 km privé worden gebruikt (deze vrijstelling wordt vanwege lopende contracten in 4 jaar afgebouwd). 

De bestelauto wordt scherper gedefinieerd, om overloopeffecten te beperken. Tegelijkertijd wordt het daadwerkelijke beslag van de zakelijke kilometers in de werkkostenregeling (auto en OV) ondergebracht (600 miljoen). Hieruit kunnen werkgevers de zakelijke kilometers blijven vergoeden.

Met deze maatregel bezuinigen de partijen in totaal 1,2 miljard. Eigenlijk genereren ze 1,2 miljard extra belastinginkomsten. Een lastenverzwaring dus voor iedereen die nu een reiskostenvergoeding krijgt. Werkgevers zouden dit kunnen compenseren door een hogere brutovergoeding te geven, of het op te nemen in de Werkkostenregeling.

Wie betaalt de rekening?
Zullen werkgevers een hogere bruto vergoeding verschaffen om de reiskosten van medewerkers te compenseren? Of zal de bruto vergoeding gelijk blijven en betaalt het personeel dus de prijs van deze besparing van de regering? 

Rekenvoorbeelden; kosten lopen op van 650 euro tot 6000 per jaar
Een gemiddelde enkele reisafstand is 22 km. Bij 220 gewerkte dagen zou de jaarlijkse reiskosten vergoeding € 1.840 bedragen. De loonheffing voor een werknemer komt derhalve uit op € 650 tot € 1.020 per jaar wat hij moet betalen.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 19% van de werkgevers hun medewerkers willen compenseren in de reiskosten ten gevolge van de afschaffing van de belastingvrij kilometervergoeding. De Vereniging Auto van de Zaak berekende dat het een goed betaalde manager met zijn Lease auto tot wel 6000 euro netto extra per jaar kan kosten.

Verhuizen een optie?
Er is ook besloten om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren, dat de overdrachtsbelasting op woningen permanent verlaagd wordt tot 2%. Dat draagt bij aan langdurige zekerheid op de woningmarkt en lagere financiële risico's. De maatregel wordt gefinancierd uit de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, inclusief het onbelaste privégebruik van lease auto's. Dit bevordert dat mensen dichterbij hun werk gaan wonen en vermindert de milieu- en filedruk, zo is de gedachte.

Iets anders
Waarom is er bij dit soort berichten zo vaak een verwijzing naar de benaming het ‘Kunduz akkoord of Kunduz-coalitie’? Dat zit zo: Bovengenoemde maatregelen zijn onlangs besloten in een overeenkomst tussen de partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Zij waren destijds als coalitie ook vóór uitzending van de NL militairen naar Kunduz; Een van de 34 provincies van Afghanistan met een hoofdstad heeft die ook Kunduz heet en waar Nederland politietrainingen geeft(gaf). De benaming is dus een verwijzing door een zekere politicus die de val van het kabinet inluidde, die er toe geleid heeft dat we nu waarschijnlijk – helaas- met deze rare benaming een hele poos blijven opgezadeld.

WERKdichterbijhuis.nl  10 mei 2012

Downloads bij dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends