aldi opening hours Denk thuis minder aan je werk! Leer hoe — Werk dichter bij huis

Denk thuis minder aan je werk! Leer hoeHoe je thuis minder aan je werk denkt!

Ik hoor praktisch niemand klagen dat hij op z’n werk teveel aan thuis denkt. Het is meestal andersom: je bent thuis, je wilt vrij zijn en je vrij voelen, maar tóch denk je aan allemaal werk-dingen. Kan dat anders?

Op de bank 

Als ik ‘s avonds op de bank zit heb ik geen zin om over allemaal klusjes van m’n werk na te denken. Dan wil ik gewoon een boek lezen, koffie drinken, met m’n gezin kletsen, of een film kijken
Dat wil niet zeggen dat ik nooit thuis werk. Dat doe ik wél, alleen niet continue. Mijn werk is zo leuk, dat ik er met plezier ook thuis nog eens mee bezig ben. Maar dan wel wanneer ik daar zelf voor kies en niet terwijl ik eigenlijk wil ontspannen.

Piekeren 

Maar waarom sta je dan onder de douche na te denken over iemand die je nog moet bellen? Of waarom loop je lekker aan het strand uit te waaien, maar loop je daar nog steeds te piekeren over een e-mail die nog moet versturen je vergeten bent te sturen?

Hoe komt het dat we het zo lastig vinden om de knop om te draaien? Het heeft allemaal te maken met je onderbewustzijn.

Laat me dat even uitleggen: je kiest er niet bewust voor om de eerste dagen van je vakantie nog na te denken over je werk. Je kunt gewoon niet anders, het gaat onbewust.

Ontspanning is het probleem

Zodra je gaat ontspannen, krijgt je onderbewustzijn de kans om allerlei gedachten naar de oppervlakte te laten drijven. Terwijl je nog heel druk was, had je bewuste geen ruimte vrij voor deze dingen. Maar nu wel!

Als je een vrij rustig leventje hebt is het geen probleem om de dagelijkse rompslomp te laten managen door je onderbewuste. Je loopt ‘s ochtends een rondje, bedenk opeens dat tante Rita morgen jarig is en dat je haar nog een kaartje wilt sturen. Ergens tussen de middag herinner je je dat opnieuw en grasduin je in alle rust in je grote verzameling met prentenbriefkaarten. Tegen het eind van de middag stap je op de fiets naar de brievenbus, zodat de postbode ‘m mee kan nemen om de kaart de volgende dag bij je tante af te leveren.

Tegenwoordig hebben de meeste mensen het een flink stuk drukker en werkt dat onbewuste systeem niet meer. Je onderbewuste krijgt niet langer de kans om dit soort dingen onder de aandacht te brengen, omdat je de hele dag met andere dingen bezig bent. Maar zodra je even ontspant schieten al deze klusjes weer door je hoofd. En dat zorgt er weer voor, dat je niet écht, intens tot rust kunt komen.

De beste manier om dit te vermijden is door het invoeren van een 100 procent betrouwbaar systeem, maar dan buiten je hoofd. Tijdens de meereffect training, train ik mensen om zo’n betrouwbaar systeem handig en efficiënt in te voeren. Zo kost het je weinig tijd en levert het je heel veel op: een leeg en helder hoofd en een betere scheiding tussen werk en privé.

Zodra je onderbewuste begint te geloven, dat je een betrouwbaar systeem hebt om je leven te organiseren, geeft het de strijd op. Kijk maar naar je agenda: er zijn weinig mensen die ‘s nachts wakker liggen omdat ze zich afvragen welke afspraken ze vergeten. Dat komt omdat je onderbewuste gelooft, dat je agenda een betrouwbaar extern systeem is.

Ook voor taken, ideeën en dingen waar je op moet wachten kan dat zo gaan werken. Je kunt je onderbewuste tot rust brengen. Dat vraagt wel even wat consequente inspanning, maar het levert ook veel op: een leeg en helder hoofd, zodat je kunt ontspannen en je weer werkelijk creatief kunt zijn en je zonder afleiding kunt richten op die ene taak waar je nu mee bezig wilt zijn.

Hoe begin je daarmee?

  • Zorg dat je altijd notitiemateriaal in de buurt hebt. Als je steeds een notitieblokje en een pen bij je hebt, kun je elke goede gedachte, maar ook elke taak die je niet mag vergeten, daarin opschrijven. Dat is het begin van een betrouwbaar systeem buiten je hoofd. Ik heb thuis een simpel schrijfblok liggen met een pen erbij, waar ik snel en eenvoudig allerlei invallen op kan noteren. Er ligt er ook eentje naast mijn bed, voor dingen waar ik ‘s ochtends vroeg, ‘s avonds laat, of midden in de nacht aan denk.
  • Wijs niet alleen op je werk, maar ook thuis een stuffbakje aan. Als je thuis een plek hebt waar je die losse aantekeningen in verzamelt, blijven ze niet door het hele huis slingeren, raken ze niet zoek en kun je ze later altijd weer goed verwerken. In datzelfde bakje kun je bijvoorbeeld ook binnengekomen post, losse bonnetjes en allerlei andere stuff deponeren, totdat je het gaat verwerken.
  • Maak een routine van het leeghalen van dat stuffbakje. Als je ‘s ochtends voor het naar je werk gaat even kijkt of er in je stuffbakje nog dingen liggen die mee moeten naar kantoor, kun je dat meenemen naar de plek waar het hoort. Daar kun je natuurlijk ook meteen het rode mapje voor gebruiken.

Stel je voor: je zit ‘s avonds te eten. Opeens denk je aan iets wat je nog moet opzoeken voor een project. Je schrijft dat op een briefje, mikt dat in je stuffbakje. Nu kun je dat klusje uit je hoofd zetten. De volgende dag op je werk kom je die aantekening toch weer tegen.

Op deze manier heb je het beste van twee werelden: alle creatieve invallen die je thuis krijgt, kun je nog steeds goed inzetten op je werk. Maar de rompslomp die je hoofd binnensluipt terwijl je wilt ontspannen, raak je heel eenvoudig weer kwijt.

Geschreven door Taco Oosterkamp . Kijk ook op:  www.lifehacking.nl

 

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends