ikea slacks Tips: omgaan met kritiek — Werk dichter bij huis

Tips: omgaan met kritiek


5 tips om te leren omgaan met kritiek
 

Kritiek op je werkprestaties valt soms moeilijk te verwerken. Creativity coach Lisa A. Riley geeft op DesignTaxi vijf tips om met kritiek te leren omgaan.

1. Controleer of de kritiek terecht is. Meningen verschillen en kritiek is altijd subjectief, maar bepaalde kritiek kan helemaal terecht zijn.

2. Stel je open voor kritiek. Wees eerlijk met jezelf, zelfs als dat pijn doet. Zoek altijd naar manieren om jezelf te verbeteren wanneer je geconfronteerd wordt met constructieve kritiek.

3. Gebruik het als motivatie. Kritiek werkt vaak demotiverend. Laat jezelf echter niet toe om gefrustreerd of boos te worden en gebruik die energie eerder om jezelf te motiveren.

4.  Neem het niet persoonlijk. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar behoud je objectiviteit om effectiever te worden op het werk en niet te hard aan kritiek te tillen.
5.Veralgemeen niet. Wat negatieve kritiek betekent niet dat alles wat je doet waardeloos is. Vergeet de positieve dingen niet en wees trots op je verwezenlijkingen.

  

En wie weet heb je wat aan de 4 sleutels tot wijsheid en zelfbeheersing:

In het begin zal het moeilijk zijn om volgens deze vier sleutels te leven. Keer op keer zullen mensen terugvallen in hun oude gewoontes.

1. Wees onberispelijk in je taalgebruik:
spreek met integriteit. Zeg enkel dingen die je echt meent. Vermijd taalgebruik dat jezelf of anderen in diskrediet brengt. Gebruik de kracht van je woorden om waarheid en liefde over te brengen.

2. Vat niets persoonlijk op:
Niets wat anderen doen is jouw schuld. Wat anderen zeggen is een projectie van hun eigen realiteit, van hun eigen dromen. Wanneer je immuun bent voor de meningen en handelingen van anderen, zal je niet nodeloos lijden.

3. Maak geen veronderstellingen:
Vind de moed om vragen te stellen en duidelijk te maken wat je echt wil. Communiceer zo helder mogelijk om misverstanden, drama's en droefheid te vermijden. Wie deze sleutel toepast zal zijn leven al gaan transformeren.

4. Doe altijd je best.
Je best zal van tijd tot tijd veranderen: het zal verschillend zijn naarmate je gezond of ziek bent. Maar onder alle omstandigheden je best doen zal voorkomen dat je spijt hebt of je jezelf zaken verwijt.

Overgenomen van  express.be

 

 

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends