aldi address Openbaar vervoer in grote steden veel duurder — Werk dichter bij huis

Openbaar vervoer in grote steden veel duurdermaandag 15 augustus 2011

De prijzen voor het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen vanaf 2013 met 14 tot 20 procent stijgen. Tegelijk zullen ongeveer tweederde van de buslijnen verdwijnen.

Mogelijk moet daardoor tweederde van de buslijnen in de grote steden worden geschrapt. Personeel stadsvervoer- bedrijven treft met staking de verkeerde partij. Er zijn allerlei andere, minder overlast veroorzakende mogelijkheden om ongenoegen kenbaar te maken

Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC), dat de aangekondigde bezuinigingen van 120 miljoen euro heeft doorberekend.

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil 120 miljoen euro op het stadsvervoer besparen door het openbaar aan te besteden. In de rest van het land gebeurt dit al. Schultz van Haegen houdt vol dat de bezuinigingen niet ten koste van de kwaliteit van het stadsvervoer hoeven te gaan. Volgens de minister zijn er diverse rapporten die aantonen dat er grote besparingen te halen zijn door het OV openbaar aan te besteden. Ervaringen in de rest van het land zouden dit ook hebben laten zien.

Lijnen schrappen
Volgens PwC zal de besparing slechts 20 miljoen euro opleveren en moeten de bezuinigingen worden gerealiseerd door prijzen te verhogen en lijnen of haltes te schrappen. Schultz van Haegen laat samen met de stadsregio’s onderzoek doen naar mogelijkheden om te bezuinigen.

Kennisinstituut NEA concludeerde eerder dat een flink deel van de bezuinigingen gehaald kan worden door de prijzen van kaartjes met zo’n 15 procent te verhogen. Ook het schrappen van buslijnen levert veel op, becijferde Conquist. Hierdoor kan het wel zo zijn dat reizigers veel verder naar een halte moeten lopen.

Bezuiniging
De stadsregio’s moeten zelf bepalen welke maatregelen ze nemen, maar er zijn weinig alternatieven, zegt het Rotterdamse gemeenteraadslid Jeannette Baljeu (VVD), dat openbaar vervoer in haar portefeuille heeft. 'Het bewijs dat er geen 120 miljoen is te halen door het openbaar vervoer openbaar aan te besteden, heeft niet geholpen om de bezuiniging van tafel te halen,' zegt de VVD’er.

Downloads bij dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends