nab opening hours mackay Moeders werken minder door bezuinigingen — Werk dichter bij huis

Moeders werken minder door bezuinigingen


Moeders gaan minder werken
De arbeidsparticipatie van jonge moeders komt in gevaar komt door de aanstaande bezuinigingen in de kinderopvang. De overheid zou geen concessies meer moeten doen aan de kwaliteit van de opvang en moeten stoppen met bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag, aldus vakcentrale FNV in een brief aan de Tweede Kamer.

De vakcentrale pleit voor een wijziging van de Wet Kinderopvang om te voorkomen dat de arbeidsparticipatie van jonge moeders in gevaar komt.

Minder werken
Uit twee enquêtes van de FNV blijkt dat een derde van de ouders die gebruik maken van kinderopvang, voornamelijk moeders, in 2012 minder is gaan werken om hogere kosten voor kinderopvang te mijden. Daarvan zoekt de helft oplossingen voor de opvang in het informele circuit. De vakcentrale is van mening dat dit geen goede zaak is aangezien het een goed en dekkend netwerk van kinderopvang in gevaar brengt. Daarnaast gaat het ten koste van de kwaliteit en werkgelegenheid in de kinderopvang. 

Samenvoeging
De FNV wil dat de bezuinigingen worden gestopt. Ze pleit voor het opzetten van nieuwe kindcentra, die openstaan voor alle kinderen, ongeacht werk of inkomen van hun ouders. De geldstromen van peuterspeelzaal, kinderopvang en voorschoolse opvang moeten worden samengevoegd tot voorzieningen voor alle kinderen tot 4 jaar.

 

Overgenomen van redactie HRpraktijk, Door Siem Kannekens , 23 oktober 2012

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends