cammeray post De domste fouten op je eerste werkdag — Werk dichter bij huis

De domste fouten op je eerste werkdagEen spannende dag, je begint met je nieuwe baan.
Verpest het niet! De vijf domste fouten op je eerste werkdag op een rij.

Te laat komen
 De eerste indruk is allesbepalend. Kom daarom op tijd. Meld je ‘s ochtend voor negenen bij de receptie van je nieuwe kantoor. En denk erom: dat is je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt niet de barman, de open brug, je medeautomobilisten of de NS de schuld geven. Dus niet doorzakken de avond van tevoren, op tijd van huis vertrekken en rekening houden met mogelijke files en vertragingen. Zo kom je goed over bij je nieuwe chef!
 
Roddelen
 “Wat een kale en norse kop heeft die portier zeg!”. Dát is een uitspraak die je beter niet uit je mond kunt laten glippen op je eerste werkdag. Het is waar: smeuïge roddels gaan in elk bedrijf als een lopend vuurtje in het rond. Maar van nieuwkomers wordt het echt niet geaccepteerd. Voor je het weet hebben je nieuwe collega’s de pest aan je en roddelen ze over jóu. Houd je dus gedeisd!
 
Telefoon opnemen
Je zit achter je nieuwe bureau in een kantoortuin vol met nieuwe en onbekende gezichten. Dan gaat je telefoon. Natuurlijk neem je op! Je voelt de ogen van je nieuwe collega’s in je rug prikken. Let goed op dat je correct opneemt. Dus niet met de naam van het bedrijf van je vorige werkgever. Het klinkt nauwelijks voor te stellen, maar dat is een blunder die je al snel begaat. Jarenlang nam je namelijk zo de telefoon op. Wellicht handig om na de eerste dag droog te oefenen, want van je oude routine moet je nu echt af!
 
Kritiek leveren
 Als nieuweling heb je een frisse kijk op de zaken. Slopende processen die je collega’s als normaal beschouwen, komen op jou inefficiënt over. Roep zeker niet meteen over de werkvloer dat alles helemaal anders moet. Dat wordt zelden of nooit gewaardeerd. Als je kritiek hebt, verwoord het dan subtiel. Geef aan dat je iets niet helemaal begrijpt en vraag om een toelichting. Stel vragen. Laat je collega’s zelf ontdekken dat het wellicht allemaal iets makkelijker en sneller kan.
 
Stappen en zuipen
Een nieuwe baan betekent nieuwe collega’s. Met een beetje geluk tref je mensen van jouw leeftijd met dezelfde interesses en achtergrond. Dat is natuurlijk gezellig en voelt wellicht als een warme deken op je eerste werkdag. Loop alleen niet te hard van stapel. Voeg niet op je eerste werkdag al je nieuwe collega’s toe aan je Hyves-netwerk. En ga er al helemaal niet van uit dat jullie komend weekend met elkaar gaan borrelen. Dan kom je al heel snel behoorlijk needy en greedy over!

Bron: Carreerbuilder.

Downloads bij dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends