ikea opening time Bedrijfsoplossingen fietsen — Werk dichter bij huis

Bedrijfsoplossingen fietsen


WERKGEVERS:

Een derde van het woon-werkverkeer bestaat uit afstanden van minder dan 7,5 km.
Maar liefst 44% van werknemers in de Haaglanden die tussen de 2.5 en 7.5 km van hun werk woont. komt met de auto. Dit zijn allemaal potentiële fietsers. Hoe zit het met uw medewerkers? Hoeveel van hen komen met de auto terwijl de fiets ook zou kunnen?

Weet u wat het voor uw bedrijf betekent wanneer zij voortaan per fiets komen? Of welke besparingen kunt u bereiken? Of wat uw fietsbeleid uw klanten aan voordelen kan opleveren?
Praktijkvoorbeelden

 • Weleda (bedrijfslocatie Zoetermeer) heeft met haar fietsplan de AWVN- innovatietrofee voor het eerste kwartaal 2010 gewonnen. Het mobiliteitsplan bevordert wonen < 10 km van het bedrijf, beloont fietsen en ontmoedigt autogebruik.
 • Het Haga Ziekenhuis heeft op 17 maart 2010 de eerste mobiliteits award Haaglanden gewonnen vanwege de manier waarop ze gecombineerd investeren in gezonde bedrijfsvoering en een gezond leefklimaat. Het Haga Ziekenhuis wil het autogebruik van medewerkers met 25% terugdringen door fietsgebruik te bevorderen en autogebruik te ontmoedigen. Ook voor bezoekers is er een mobiliteitsaanpak. Voor het juryrapport zie: www.mobiliteitsawardhaaglanden.nl
 • Het UMC St Radboud investeerde in de verbetering en uitbreiding van fietsvoorzieningen terwijl tegelijkertijd de aan- en afvoerwegen voor fietsers naar het ziekenhuis zijn verbeterd. Onderzoeker en lid van de Ondernemingsraad Gerard Pesman: “De afgelopen vijf jaar is het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt gestegen van 38 naar 43 % , dat zijn 500 tot 600 mensen meer." Fietsen bevorderende maatregelen zoals het verbeteren van stallingsmogelijkheden, de opening van een fietsenwinkel en reparatiewerkplaats hebben € 650.000, = gekost. Toch ziet Pesman dit als een besparing: "jaarlijks kost een autoparkeerplaats €1.200,= tot €1.500,= en voor een fiets is dat maar € 120,=. Dit najaar beslist de directie of het haalbaar is fietsers een hogere reiskostenvergoeding per km te geven dan automobilisten (bron Volkskrant 07-08-2010)
 •  "Trappers is bij Giant Lelystad onderdeel van een pakket gezondheidsmaatregelen. Dat loopt van gezonde voeding in de bedrijfskantine tot gratis health checks. Doel? Terugdringing van het ziekteverzuim. Zelf fiets ik ook. Als ik ’s zomers andere medewerkers in de loeiwarme bedrijfsbus zie zitten, dan denk ik ‘Ga toch fietsen!’ Want ik merk: het geeft je een frisse ‘mind’. Je komt met een ander gevoel op je werk en weer thuis." | Fred Koppens, Senior Office Manager, Giant
 • Medewerkers van Deloitte gebruiken hun bedrijfsscooters met genoegen. Ze noemen onder andere geen gedoe met parkeren en hoge fiscale bijtellingen als voordeel van de scooter.

Tips
 • Kies voor een brede aanpak waarbij fietsen wordt beloond en autorijden actief ontmoedigd. Realiseert u zich dat bestraffen op de korte termijn invloed heeft, als de pakkans of het nadeel groot genoeg is. Maar dat belonen tot structurele gedragsverandering leidt.
 • Zorg voor goede fietsvoorzieningen zoals kleedruimten, stalling, een oplaadpunt voor elektrische fietsen of scooter, een reparatievoorziening en een collectieve fietsverzekering voor alle medewerkers. De kosten daarvan kunt u financieren uit de besparingen die er zijn op autogebruik en parkeervoorzieningen.
 • Medewerkers die niet parkeren, vergroten de bereikbaarheid van uw bedrijf. Zij maken het mogelijk dat bezoekers of klanten voortaan altijd kunnen parkeren, zoals bijv. bij Ziekenhuis Bronovo. Dit heeft ook groot effect op de bedrijfsvoering. Afspraken lopen volgens planning omdat patiënten nu minder vaak te laat komen. Het kan dus ook andersom: u wilt uw parkeer- of bereikbaarheidsprobleem oplossen en schept daarom nieuwe voorzieningen.
 • Maak medewerkers mede verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de organisatie voor uw klanten. Beloon uw medewerkers voor hun bijdrage, bijv. met het spaarprogramma Trappers.Door te fietsen kunnen medewerkers sparen voor leuke artikelen, dagjes weg enz.
  - Hanteer één heldere formule om de woon-werkkilometers voor de afzonderlijke deelnemers vast te stellen. Erasmus MC gebruikte de routeplanner van de ANWB en liet het rekenproces geautomatiseerd (in bulk) uitvoeren.
  - Een ander beloningsprogramma is de sponsoractie Fietsen scoort Deelnemers laten hun fietskilometers sponsoren voor projecten in ontwikkelingslanden en maken kans op mooie prijzen.
 • Kies de scooter van de zaak als alternatief voor de auto van de zaak. De scooter is uitstekend geschikt voor kleinere afstanden in een stadsomgeving.Met de aanschaf van scooters voor uw bedrijf (eventueel voorzien van uw bedrijfslogo) geeft u uw bedrijf een jonge en hippe uitstraling.
Goed geregeld
 • Voor € 24,95 per jaar kunnen uw medewerkers gebruik maken van de wegenwacht voor fietsers. Bedrijven kunnen als bedrijf een collectief abonnement afsluiten, de reparateur komt ter plaatse.
 • Met het Nationale Fietsenplan kunt u de kosten van een fiets aftrekken van het brutoloon. Dit voordeel kan voor uw medewerkers dus oplopen tot 52%.
 • De werknemer moet dan wel op meer dan de helft van het jaar met de fiets naar het werk reizen. De fiets mag maximaal €749,- mag kosten, kosten hierboven moeten zelf betaald worden. Er mag per werknemer maar één keer in de drie jaar van deze regeling gebruik gemaakt worden. Jaarlijks mag er wel € 82,- worden verstrekt of vergoed voor met de fiets samenhangende zaken zoals bijvoorbeeld een extra slot, benodigde reparaties of een regenpak. Deelname aan het fietsenplan is voor werkgevers gratis.
 • Er zijn drie manieren om uw werknemers van een fiets te voorzien, zonder dat over de aankoopprijs BTW moet worden afgedragen:
  • Vergoeden: de werknemer heeft zelf een fiets gekocht voor het woon-werkverkeer en u vergoedt de aankoopprijs van de fiets.
  • Verstrekken: de werknemer krijgt voor het woon-werkverkeer een fiets van u en hij wordt ook eigenaar van de fiets.
  • Ter beschikking stellen: de werknemer krijgt voor het woon-werkverkeer een fiets tot zijn beschikking, maar deze blijft uw eigendom.
 • Scooter van de zaak:
  • Een motor of scooter levert u belastingvoordeel op door de kleinschaligheids-investerings aftrek van 28%. Onkosten, waaronder ook kleding, zijn aftrekbaar met BTW- vrijstelling op het zakelijk deel van het gebruik.
  • RAI en BOVAG hebben berekend dat een werknemer die 20 kilometer van zijn werk woont met een scooter van de zaak jaarlijks 300 tot 400 euro overhoudt van zijn kilometervergoeding. Met een auto van de zaak zou hij bijna 3.000 euro moeten bijbetalen! 
  • U kunt beroep te doen op de Milieu-investeringsaftrek regeling wanneer u een milieuvriendelijke, elektrische scooter aanschaft. Via deze regeling kunt u tot 20% van het aankoopbedrag van uw winst aftrekken. Het netto-voordeel is dus afhankelijk van uw fiscale winst en de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • Als u de scooter ter beschikking stelt kan geen aanvullende onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 aan de werknemer gegeven worden.
  • Als de werknemer ook privé gebruik maakt van de scooter of motor, dan moeten hiervan de kosten bijgehouden worden. Er geldt geen vast % fiscale bijtelling, zoals bij een auto van de zaak. In tegenstelling tot de auto wordt dus het werkelijke privégebruik belast!  Dit betekent dat de werkgever de privékilometers moet schatten of registreren en dan belasten tegen de werkelijke kilometerprijs van de motor of scooter.
 • Het informatiepakket “Met de fiets minder file” van de Fietsersbond zet alle mogelijkheden voor uw medewerkers op een rij

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends