bank hours nab Zeven veranderingen voor HR door Social Media — Werk dichter bij huis

Zeven veranderingen voor HR door Social MediaZeven veranderingen binnen HR door sociale media

Social Media zeker geen rage die wel weer overgaat.
Het is waarschijnlijk de meest belangrijke verandering in de afgelopen eeuw ten aanzien van HR. Sociale 
 media
en de mobiele telefoon gaan HR drastisch veranderen”, aldus Dr. John Sullivan.

Maar op welke HR-onderwerpen hebben sociale media dan impact? In een vijf minuten durende video identificeert Dr. John Sullivan de verschillende gebieden en onderwerpen.

Sociale media hebben onder andere impact op:

1-      Recruitment — sociale media maken het mogelijk om te connecten met potentiële kandidaten, het opbouwen van relaties, het bevorderen van via via werving en het opbouwen van talentpools. Vooral het opbouwen van relaties met (nog) niet-actief werkzoekenden is een belangrijk voordeel van sociale media;

2-      Het delen van best practices — interne en externe sociale netwerken maken het mogelijk om wereldwijd best practices te delen en daarvan kennis te nemen.

3-      Leren — omdat personen online vragen kunnen stellen of via Google kunnen zoeken krijgen ze instant antwoorden. Vaak ook via hun eigen network. Dit betekent dat kennis en informatie sneller en goedkoper beschikbaar zijn. 

4-      Identificeren van talenten en talentontwikkeling — Via sociale media is het mogelijk om high potentials en thought leaders te identificeren. Wie is actief? Wie geeft de antwoorden op vragen?

5-      Innovatie — samenwerking is een zeer belangrijke factor voor innovatie. Sociale media bevorderen samenwerking tussen personen en binnen teams, ook als deze niet fysiek bij elkaar in de buurt zitten. 

6-      Identificeren van problemen op de werkvloer — sociale media zoals Twitter en Facebook kunnen gebruikt worden als vroegtijdig waarschuwingssysteem. Uitingen van (ontevreden) medewerkers kunnen opgemerkt en geadresseerd worden voordat problemen escaleren. 

7-      Concurrentieanalyse — Linkedin geeft de mogelijkheid te volgen bij welke organisaties mensen weggaan en waar zij naartoe gaan. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk interne promoties te zien. Voor de goede verstaander is zelfs te zien aan welke projecten gewerkt wordt en welke vaardigheden gevraagd worden.

Dr. John Sullivan raadt HR-professionals aan te gaan praten met andere afdelingen, zoals Marketing en Klantenservice. Deze hebben over het algemeen meer ervaring met sociale media.

Overgenomen uit P&O actueel. Door Marco Hendrikse

Video dr. Sullivan:  http://www.youtube.com/watch?v=0a1zHIJJb9k&feature=player_embedded

 

 

Downloads bij dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden

Achtergronden en trends